Geluid

Geluid en waarnemingen

Geluid, daar we hebben allemaal mee te maken. In onze omgeving is er altijd wel iets wat geluid maakt, een vrachtwagen die voorbij komt of een straat veegmachine, een buurman die gras maait of zijn heg snoeit! En ga zo maar door.
Als je een rustige straat neemt, wordt daar toch al gauw 45 Decibel (DB) geproduceerd en thuis heeft iedereen een stofzuiger en de meeste stofzuigers maken al gauw een geluid van 70 DB.
Naar aanleiding hiervan had ik met mijn dochter een gesprek over geluiden in huis, zij vroeg aan mij of ik wist wat het meest geluid in huis maakt? Hierop moest ik ontkennend op antwoorden. Haar antwoord was simpel, de haarföhn! Zet je dit apparaat op de hoogste stand dan bereikt hij de 90 DB en als je 2 lang minuten aan dit geluid wordt blootgesteld is het voldoende om gehoorbeschadiging op te lopen!
Op een smartphone kun je geluid zelf met een App goed meten, zelf gebruik ik de App van Sound Meter van Smarttools, er zijn meerdere Apps, maar deze App kreeg een goede recensie. Let er wel op dat je bij het meten van het geluid je telefoon op kop houdt aangezien de microfoon aan de onderkant zit!
Zo heb ik de App gebruikt om het geluid van onze haarföhn te testen, deze heeft 3 standen, bij de laagste stand produceerde het apparaat al 80 DB, op stand 2 kwam de meter op 85 DB en inderdaad bij de 3 stand haalde hij de 90 DB.

Hoe zit dat nu met geluid en verkeer.
In de Romeynshof heeft Rijkswaterstaat een mooie tafel ingericht met een filmpje en folders. Zo is er ook een folder over geluid. In deze folder schrijft Rijkswaterstaat het volgende:
In de praktijk blijkt dat een verhoging of verlaging van 3 dB net hoorbaar is en dat een toename van 10 dB wordt ervaren als een verdubbeling van geluid. Wat er niet bij vermelden is, dat een werkelijke verdubbeling van geluid al plaats vindt bij een toe name van 3 dB!
Om nu mensen bewust te maken van het geluid uit hun omgeving roep ik u op om zelf een geluid op te nemen en vanaf uw eigen woning een opname te maken waarop de snelweg to horen is. Iedereen die meedoet, krijgt een aardige attentie.

Mail dit naar info@ommoordheeftergenoegvan.nl en geef daarbij de straat en datum en tijd op wanneer je de opnamen hebt gemaakt.

Jan Kluiters
secretaris BOO